Stichting Mesdag-Zuivelfonds NLTO
Van Limburg Stirumweg 25
9291KB Kollum
mesdagfonds@gmail.com

Laatste nieuws

Nieuwspoort: De boer betaalt, maar voor welke vervuiling?

6-3-2018 - De Unie van Waterschappen is voornemens een nieuw belastingstelsel in te voeren. Daartoe heeft haar Commissie Aanpassing Belastingstelsel (CAB) onder meer onderzocht hoe het beginsel ‘de vervuiler betaalt’ beter kan worden toegepast op de landbouw. 

Als het aan de CAB ligt, gaan boeren straks fors meer heffing betalen aan hun waterschap. Het plan is een extra vervuilingsheffing in te voeren: voor de uitspoeling van stikstof uit landbouwgrond. De CAB stelt voor een forfaitaire belasting in te voeren van 1 vervuilingseenheid (VE) per hectare, wat neerkomt op zo’n 2.000 tot 8.000 euro per bedrijf, afhankelijk van het aantal hectares en onder welk waterschap het bedrijf valt. Het nieuwe plan betekent een forse verhoging van de vervuilingsheffing voor de landbouw. Is dat terecht?

Onderbouwing belastingplan getoetst
Geesje Rotgers, onderzoeksjournalist bij V-focus en Jaap Hanekamp, associate professor aan URC Middelburg, hebben de onderbouwing van de belastingvoorstellen voor de landbouw getoetst met financiering van Stichting Mesdag Zuivelfonds. De onderzoekers zullen hun studie De boer betaalt, maar voor welke ‘vervuiling’? presenteren op 6 maart in Perscentrum Nieuwspoort (Den Haag).

Alvast enkele conclusies
  • De CAB stelt dat de landbouw verantwoordelijk is voor 60 procent van de stikstof- en fosforbelasting van het oppervlaktewater. Na checken van de onderliggende data blijkt dat dit hoge percentage tot stand komt doordat enkele bronnen bij de landbouw worden geteld waarvoor de landbouw niet verantwoordelijk is of maar kan zijn.
  • De heffingssystematiek die de waterschappen willen toepassen, is niet conform de richtlijnen van de Europese Commissie. Hierdoor wordt de landbouw veel zwaarder aangeslagen dan noodzakelijk is volgens de Europese Commissie, die door de onderzoekers om een oordeel is gevraagd.
  • Uit de studie blijkt dat er op grotere schaal sprake is van onhaalbare normen voor nutriënten. De overheden, waaronder waterschappen, hebben er echter voor gekozen vooralsnog niet te tornen aan de normen. Dat leidt tot irreële kosten van waterschappen die deze normen tóch nastreven en doorbelasten aan de landbouw.

Meer informatie
Voor meer informatie kun u onderstaand het rapport wat is gepresenteerd downloaden.
Rapport "De boer betaalt, maar voor welke "vervuiling"?