Stichting Mesdag-Zuivelfonds NLTO
Van Limburg Stirumweg 25
9291KB Kollum
mesdagfonds@gmail.com

Laatste nieuws

Kort geding om inzicht in data RIVM

11-12-2019 - Overheid wil nog altijd geen inzage geven in stikstofdata; Mesdag Zuivelfonds en Stikstofclaim eisen transparantie in kort geding

Vrijdag 13 december om 9.30 uur dient een kort geding bij de rechtbank in Den Haag. De stichtingen Mesdag Zuivelfonds en Stikstofclaim eisen openheid en transparantie van de Staat en het RIVM in hun stikstofberekeningen, inclusief onderliggende data. Deze data en berekeningen vormen de grondslag van de (nieuwe) stikstofwetgeving die momenteel met gezwinde spoed door het kabinet en de provincies wordt ingevoerd. Beide stichtingen hebben dan ook haast met het kunnen controleren van de onderbouwing van de nieuwe wetgeving.

Mesdag Zuivelfonds en Stikstofclaim stuitten enkele maanden geleden al op het gebrek aan openheid en transparantie: het rapport van het Adviescollege Stikstofproblematiek1 bleek niet controleerbaar omdat modellen en data niet openbaar waren. Diezelfde stikstofdata vormen ook de basis voor de nieuwe Spoedwet, die nog voor het kerstreces in de Eerste Kamer wordt behandeld. Ook de nieuwe provinciale beleidslijnen hebben dezelfde ‘blackbox’ als basis.

Mesdag Zuivelfonds en Stikstofclaim spanden onlangs ook al procedures aan tegen het RIVM en het Rijk, waarna een deel van de informatie beschikbaar kwam. De minister van LNV liet toen meermalen in de media en aan de Tweede Kamer weten te hechten aan transparantie. Maar daarvan blijkt nog altijd geen sprake. Het RIVM heeft laten weten dat ‘een juridische toets’ haar ervan weerhoudt de volledige informatie beschikbaar te stellen.

1 https://www.rijksoverheid.nl/documenten/rapporten/2019/09/25/eerste-advies-adviescollege-stikstofproblematiek